JAK SIĘ DO NIEJ PRAWIDŁOWO PRZYGOTOWAĆ?

                                               (niezależnie czy odbędzie się stacjonarnie czy on-line)

 

  • Uzupełnij PAMIĘTNIK ŻYWIENIOWY   Przez minimum 3 dni przed wizytą zapisuj, co jesz i pijesz w ciągu całego dnia (dzień, godzina, rodzaj i ilość posiłku/napoju). Przynajmniej jeden dzień musi być weekendowy. To pozwoli mi poznać Twoje nawyki żywieniowe.
  • WYKONAJ BADANIA  (plik szczegółowy - TUTAJ)    
    Niezbędne MINIMUM to:
  • morfologia krwi z rozmazem oraz badanie ogólne moczu z osadem,
  • glukoza oraz insulina na czczo (istnieje prawdopodobieństwo, że będzie również potrzebny wynik z badania tzw. krzywej glukozowo-insulinowej), 
  • TSH,
  • fT3,
  • fT4,
  • homocysteina,
  • lipidogram,
  • poziom wit. D3 (metabolit 25(OH)D3),
  • ANA1 (gdy w Twojej rodzinie występują choroby autoimmunlogiczne).

 

  • PAMIĘTAJ: Dietetyk ma prawo odmówić współpracy, jeśli nie zgodzisz się na wykonanie podstawowych badań, a w przypadku pogorszonych wyników - jeśli nie zgodzisz się na dalszą diagnostykę. Gdy nie mam pełnej wiedzy nt. Twojego stanu zdrowia, nie mam również dostępu do przyczyny Twoich problemów (otyłość, niedowaga itd.).

 

  • Jeśli chorujesz lub podejrzewasz u siebie jakąś chorobę, to DODATKOWO wykonaj konkretny profil badań (plik tutaj):
  • choroby tarczycy - PROFIL TARCZYCOWY + PROFIL GOSPODARKA WĘGLOWODANOWA
  • choroby/dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego - PROFIL UKŁAD POKARMOWY
  • choroby związane z układem kostnym, obciążenie rodzinne chorobami reumatycznymi - PROFIL REUMATOLOGICZNY
  • problemy hormonalne związane ze wzrostem - PROFIL HORMONALNY
  • masz wrażenie, że możesz chorować na celiakię, wykonaj PROFIL CELIAKIA
  • obawiasz się, że możesz mieć anemię - PROFIL ANEMIA
  • coś dzieje się z Twoimi nerkami, masz problemy z ciśnieniem - PROFIL NERKOWY
  • masz problemy kostne/stawowe lub z zębami albo Twój wiek oscyluje w okolicach 45 r.ż. - PROFIL KOSTNY
  • jeśli boli Cię serce, masz obawy, że dostaniesz zawału - PROFIL SERCOWY
  • jesteś kobietą dojrzałą, chcesz zbadać dodatkowo stan swojego organizmu - PROFIL KOBIETA DOJRZAŁA
  • jesteś mężczyzną z problemami z prostatą lub innymi męskimi dolegliwościami - PROFIL MĘSKI
  • jeśli nie możesz zajść w ciążę lub poroniłaś - morfologia z rozmazem, PROFIL TARCZYCOWY, PROFIL GOSPODARKA WĘGLOWODANOWA, żelazo, ferrytyna, 25(OH)D3, wit. B12, kwas foliowy, próby wątrobowe, homocysteina, selen, cynk, ANA1, kortyzol, DHEAs, ACTH, panel APA, p/ciała Yersinia, test Elisa na boreliozę, p/ciała antyfosfolipidowe (IgG oraz IgM), a także badania metylacji https://www.sklep.euroimmundna.pl/zakrzepica-i-trombofilia/35-analiza-polimorfizmow-genu-mthfr.html

 

  •  Przez 12 godzin przed wizytą unikaj kawy, alkoholu oraz wzmożonej aktywności fizycznej (wizyty stacjonarne).
  •  Przyjdź w lekkim ubraniu co najmniej 2 godziny po posiłku. Podczas wizyty wykonywane są bowiem pomiary obwodów oraz masy i składu ciała. Ze względu na specyfikę aparatury, pomiar musi być wykonywany na gołe stopy (nie smaruj ich kremami na min. 12 godzin przed wizytą - jeśli wizyta będzie w gabinecie, a nie on-line).
  •  Spisz nurtujące Cię pytania i zastanów się jaki cel chcesz osiągnąć.
  • Koniecznie pomyśl o produktach, które lubisz oraz o tych, których w diecie nie chcesz.

Ważne (wizyty stacjonarne):

  • Nie umawiaj się na wizytę w tygodniu poprzedzającym menstruację oraz w czasie jej trwania.
  • Zawsze informuj o wszczepionym rozruszniku serca, implantach oraz ciąży  (kwestia pomiaru na analizatorze).
  • 30 minut przed wizytą postaraj się opróżnić pęcherz.

Standardowo pierwsze spotkanie trwa ok. 60 minut.

Zbierany jest szczegółowy wywiad zdrowotny i żywieniowy, analizowane są wyniki badań oraz wykonywane są pomiary antropometryczne, w tym składu ciała (m. in. zawartość tłuszczu, mięśni szkieletowych i wody w organizmie). W trakcie konsultacji opracowywane są główne założenia oraz cele indywidualnego programu żywieniowego.

Ważne:

Układanie indywidualnego planu żywieniowego to kwestia wielu godzin spędzonych na analizie danych i dobraniu składników do Twoich potrzeb. Trwa to, w zależności od stopnia skomplikowania menu (np. choroby, alergie, ciąża) i jego długości, od 5 do 15 dni (roboczych).

Nie ma możliwości otrzymania gotowego jadłospisu w dniu pierwszej wizyty.

 

WAŻNE! Za każdy plan żywieniowy zostaje pobrany

zadatek w wysokości min. 50 zł.  

 

Wizyta kontrolna trwa ok. 30 minut.

Podczas konsultacji wyjaśniane są bieżące wątpliwości oraz sprawdzane efekty dotychczasowej diety i wprowadzane ewentualne zmiany.

Przygotowanie do wizyty kontrolnej jest takie samo jak w przypadku pierwszej konsultacji (z pominięciem Pamiętnika Żywieniowego).

Ważne:

Wszelkie modyfikacje menu na wizycie kontrolnej nie podlegają żadnym opłatom (krótkie omówienie, "kosmetyczne" zmiany).

Dopiero w przypadku większych zmian, chęci wprowadzenia kilku/kilkunastu nowych potraw i zastosowania nowych wytycznych, ustalona zostaje opłata (patrz: cennik). Każda takowa zmiana, także musi być skrupulatnie przygotowana, więc zajmuje dodatkowy czas, który muszę poświęcić na modyfikacje menu.

 

 Rejestracja telefoniczna od pon. do pt. w godz. 10:00 - 16:00.

Godziny przyjmowania pacjentów:

  • dni powszednie: wtorek / środa / czwartek-  w godz. 10:00 - 19:00
  • poniedziałki oraz piątki (wtedy pracuję m.in. nad jadłospisami) - nieczynne (zapisy tylko w wyjątkowych sytuacjach!) 
  • soboty - nieczynne
  • niedziele - nieczynne 

 

WAŻNE! Pierwsze wizyty na godz. 18:00 i później (należy wziąć pod uwagę czas trwania wizyty!) są umawiane w wyjątkowych sytuacjach, po wcześniejszym ustaleniu. Proszę dzwonić/pisać na pewno razem znajdziemy jakiś dogodny termin.

 

 

                         ABY UMÓWIĆ SIĘ NA WIZYTĘ ZADZWOŃ LUB  NAPISZ DO MNIE MAILA