JAK SIĘ DO NIEJ PRAWIDŁOWO PRZYGOTOWAĆ?
- Uzupełnij PAMIĘTNIK ŻYWIENIOWY Przez minimum 3 dni przed wizytą zapisuj, co jesz i pijesz w ciągu całego dnia (dzień, godzina, rodzaj i ilość posiłku/napoju). Przynajmniej jeden dzień musi być weekendowy. To pozwoli mi poznać Twoje nawyki żywieniowe.
- WYKONAJ BADANIA (plik szczegółowy – TUTAJ)
Niezbędne MINIMUM to:
- morfologia krwi z rozmazem oraz badanie ogólne moczu z osadem,
- glukoza oraz insulina na czczo (istnieje prawdopodobieństwo, że będzie również potrzebny wynik z badania tzw. krzywej glukozowo-insulinowej),
- TSH,
- fT3,
- fT4,
- homocysteina,
- lipidogram,
- poziom wit. D3 (metabolit 25(OH)D3),
- ANA1 (gdy w Twojej rodzinie występują choroby autoimmunlogiczne).
- PAMIĘTAJ: Dietetyk ma prawo odmówić współpracy, jeśli nie zgodzisz się na wykonanie podstawowych badań, a w przypadku pogorszonych wyników – jeśli nie zgodzisz się na dalszą diagnostykę. Gdy nie mam pełnej wiedzy nt. Twojego stanu zdrowia, nie mam również dostępu do przyczyny Twoich problemów.
- Jeśli chorujesz lub podejrzewasz u siebie jakąś chorobę, to DODATKOWO wykonaj konkretny profil badań (plik tutaj):
- choroby tarczycy – PROFIL TARCZYCOWY + PROFIL GOSPODARKA WĘGLOWODANOWA
- choroby/dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego – PROFIL UKŁAD POKARMOWY
- choroby związane z układem kostnym, obciążenie rodzinne chorobami reumatycznymi – PROFIL REUMATOLOGICZNY
- problemy hormonalne związane ze wzrostem – PROFIL HORMONALNY
- masz wrażenie, że możesz chorować na celiakię, wykonaj PROFIL CELIAKIA
- obawiasz się, że możesz mieć anemię – PROFIL ANEMIA
- coś dzieje się z Twoimi nerkami, masz problemy z ciśnieniem – PROFIL NERKOWY
- masz problemy kostne/stawowe lub z zębami albo Twój wiek oscyluje w okolicach 45 r.ż. – PROFIL KOSTNY
- jeśli boli Cię serce, masz obawy, że dostaniesz zawału – PROFIL SERCOWY
- jesteś kobietą dojrzałą, chcesz zbadać dodatkowo stan swojego organizmu – PROFIL KOBIETA DOJRZAŁA
- jesteś mężczyzną z problemami z prostatą lub innymi męskimi dolegliwościami – PROFIL MĘSKI
- jeśli nie możesz zajść w ciążę lub poroniłaś – morfologia z rozmazem, PROFIL TARCZYCOWY, PROFIL GOSPODARKA WĘGLOWODANOWA, żelazo, ferrytyna, 25(OH)D3, wit. B12, kwas foliowy, próby wątrobowe, homocysteina, selen, cynk, ANA1, kortyzol, DHEAs, ACTH, panel APA, p/ciała Yersinia, test Elisa na boreliozę, p/ciała antyfosfolipidowe (IgG oraz IgM), a także badania metylacji
- Przez 12 godzin przed wizytą unikaj kawy, alkoholu oraz wzmożonej aktywności fizycznej (wizyty stacjonarne).
- Przyjdź w lekkim ubraniu co najmniej 2 godziny po posiłku. Podczas wizyty wykonywane są bowiem pomiary obwodów oraz masy i składu ciała. Ze względu na specyfikę aparatury, pomiar musi być wykonywany na gołe stopy (nie smaruj ich kremami namin. 12 godzin przed wizytą – jeśli wizyta będzie w gabinecie, a nie on-line).
- Spisz nurtujące Cię pytania i zastanów się jaki cel chcesz osiągnąć.
- Koniecznie pomyśl o produktach, które lubisz oraz o tych, których w diecie nie chcesz.
Ważne (wizyty stacjonarne):
- Nie umawiaj się na wizytę w tygodniu poprzedzającym menstruację oraz w czasie jej trwania.
- Zawsze informuj o wszczepionym rozruszniku serca, implantach oraz ciąży (kwestia pomiaru na analizatorze).
- 30 minut przed wizytą postaraj się opróżnić pęcherz.
Standardowo pierwsze spotkanie trwa ok. 60 minut.
Zbierany jest szczegółowy wywiad zdrowotny i żywieniowy, analizowane są wyniki badań oraz wykonywane są pomiary antropometryczne, w tym składu ciała (m. in. zawartość tłuszczu, mięśni szkieletowych i wody w organizmie). W trakcie konsultacji opracowywane są główne założenia oraz cele indywidualnego programu żywieniowego.
Ważne:
Układanie indywidualnego planu żywieniowego to kwestia wielu godzin spędzonych na analizie danych i dobraniu składników do Twoich potrzeb. Trwa to, w zależności od stopnia skomplikowania menu (np. choroby, alergie, ciąża) i jego długości, od 5 do 15 dni (roboczych).
Nie ma możliwości otrzymania gotowego jadłospisu w dniu pierwszej wizyty.
Wizyta kontrolna trwa ok. 30 minut.
Podczas konsultacji wyjaśniane są bieżące wątpliwości oraz sprawdzane efekty dotychczasowej diety i wprowadzane ewentualne zmiany.
Przygotowanie do wizyty kontrolnej jest takie samo jak w przypadku pierwszej konsultacji (z pominięciem Pamiętnika Żywieniowego).
Ważne:
Wszelkie modyfikacje menu na wizycie kontrolnej nie podlegają żadnym opłatom (krótkie omówienie, „kosmetyczne” zmiany).
Dopiero w przypadku większych zmian, chęci wprowadzenia kilku/kilkunastu nowych potraw i zastosowania nowych wytycznych, ustalona zostaje opłata (patrz: cennik). Każda takowa zmiana, także musi być skrupulatnie przygotowana, więc zajmuje dodatkowy czas, który muszę poświęcić na modyfikacje menu.
Rejestracja telefoniczna od pon. do pt. w godz. 10:00 – 16:00.
Godziny przyjmowania pacjentów:
- dni powszednie: wtorek / środa / czwartek- w godz. 10:00 – 19:00
- poniedziałki oraz piątki (wtedy pracuję m.in. nad jadłospisami) – nieczynne (zapisy tylko w wyjątkowych sytuacjach!)
- soboty – nieczynne
- niedziele – nieczynne
WAŻNE! Pierwsze wizyty na godz. 18:00 i później (należy wziąć pod uwagę czas trwania wizyty!) są umawiane w wyjątkowych sytuacjach, po wcześniejszym ustaleniu. Proszę dzwonić/pisać na pewno razem znajdziemy jakiś dogodny termin.